Amikor a téli fagy és a fekete sötétség ráereszkedik Svédországra, akkor érkezett el az ideje a glöggnek. A gazdag és édes, fűszeres forró italt jellemzően a szegfűszeg, fahéj, kardamom, csillagánizs és a gyömbér ízesíti. A bort a konyak, a vodka vagy a rum teszi karakteresebbé. A svéd forralt bor lehet alkoholmentes is főzni, de nem forralni.
Az alkohol káros hatásaira nem figyelmeztetünk ebben a cikkben, de amennyiben nem múltál még el 18 éves, illetve Svédországban élve 20 éves, kérünk, ne olvasd tovább a cikkünket, egyébiránt pedig bízunk abban, tudod mi a lagom lényege: nem túl sok és nem túl kevés. Pont elég. Glöggből is. A svédek forralt bora a glögg az advent, a karácsony és a szilveszter fűszeres itala. A vörösbor mellé kevernek vodkát, rumot vagy konyakot, hogy erőteljesebb legyen. A glöggöt hagyományosan vörösborból készítik, de az új trendek szerint fehérborból is. Gyakrabban kínálják bögrében, mazsolára és mandulára, vagy aszalt szilvára öntve. Melegen.
Megmutatjuk hogyan készítik a leggyakrabban:
A hagyományos forralt bor receptje
1 narancs héja
2 fahéjrúd
7 szegfűszeg
2 csillagánizs
1 tk egész kardamom mag
1 dl porcukor
1,5 dl víz
1 üveg vörösbor, 75 cl
1 dl konyak
5 dkg mandula
5 dkg mazsola vagy bögrénként 2-2 aszaltszilva
Egy lábasban keverjük össze a fűszereket, a cukrot és a vizet, majd fedő alatt kezdjük el melegíteni a szirupot, lassú, gyöngyöző tűzön főzzük körülbelül 25 percig, majd tegyük félre és hagyjuk kihűlni. A fűszereket szűrjük le, és adjuk a szűrt sziruphoz a vörösbort és a konyakot. A glöggöt óvatosan melegítsük fel, de ne hagyjuk forrni, majd mandulával és mazsolával vagy aszalt szilvával tálaljuk.
Készíthetjük vaníliásan is: az alapreceptből hagyjuk ki a csillagánizst, helyette használjuk egy vaníliarúd kikapart belsejét, vagy 6-8 csepp vanília aromát. A bor mellé használjunk konyak helyett vaníliás vodkát.
A lagom glögg élménye
Ha a fenti fűszerekből bármelyik is hiányzik, véletlenül se aggódjunk, nem kell ezért beszerző körútra indulni, sem lemondani a lagom glögg élményről. Nyugodt szívvel kihagyhatjuk azt, amelyik nem áll rendelkezésünkre, vagy felcserélhetjük mással, amit jobban kedvelünk. Ánizs helyett használhatunk gyömbért vagy szerecsendió őrleményt is. Narancs helyett citromot vagy akár mindkettőt. Magyarországon hazai forralt bor-fűszerkeverékkel is főzhetjük. Ha pedig olyan szerencsések vagyunk, hogy van glögg arománk Svédországból, akkor használjuk!
Ha alkoholmentesen készítjük, akkor a bort és a konyakot cseréljük ki alkoholmentes borra vagy gyümölcslére, pl. feketeribizli-, áfonya- vagy almalére.
Egy csésze gőzölgő glögg tökéletesen megtestesíti a pont elég érzését a hideg téli estéken. A gazdag, fűszeres illatok betöltik az otthont, miközben a mandula és a mazsola apró, édes meglepetést ad nekünk minden korty után. A glöggöt ne fogyasztjuk sietve, hanem lassan, barátokkal vagy családdal körbe ülve, beszélgetés közben, ahogy a lagom is megköveteli: élvezzük ki a pillanatot, anélkül, hogy túlzásba esnénk.
A glögg így nemcsak egy ital, hanem egy meghitt, skandináv rituálé lesz a számunkra, amely segít nekünk a rohanó világot lelassítani. A lagom glögg élménye éppen ezért annyira különleges.
Alkoholmentes glögg nem csak gyerekeknek
Alkoholmentes almás forralt bor receptje:
1 liter alma-, áfonya- vagy feketeribizli lé
2 evőkanál méz
2 fahéjrúd
1½ teáskanál kardamom mag
½ teáskanál egész szegfűszeg
1 csillagánizs
1 narancshéj
1 alma a díszítéshez
A választott gyümölcsléből 2 decilitert forraljunk fel a fűszerekkel és a mézzel. Hagyjuk pár percig forrni, majd emeljük le a tűzhelyről. Kínálás előtt szűrjük le, minél tovább állni hagyja a forralt bort, annál fűszeresebb lesz.
Tálalási tippek! A tetejére tegyünk vékony szeletekre vágott kimagozott almát, dobjunk bele áfonyát vagy rakjunk bele narancskarikákat. Felszolgálás előtt melegítsük újra, ha szükséges.
Fotó: Isabelle Fredborg