Vágyunk arra, hogy boldogak legyünk. Maradéktalanul és szüntelenül. Ám ez lehetetlen. Ha minduntalan követeljük és várjuk a boldogságot, akkor kudarcra és csalódásra ítéljük magunkat. Reálisabb célt kell elérnünk, a pillanatnyi boldogságot. Ebben segíthet a lagom hozzáállás.


Attól most eltekintünk, hogy definiáljuk a lagom szó jelentését. Ezt megtettük korábban ITT és ITT. És számtalan módon írtunk a lagomról. Most csak összegezzük, hogy mi az a 10 lépés, amivel könnyebben elérhetjük azokat a pillanatokat, amikben boldognak érezhetjük magunkat. Március 20-a a boldogság világnapja: A boldogság keresése az emberi lét egyik alapvető célja. Tehetjük lagom módra is. Vagyis a célunk a pillanatnyi boldogság elérése.

 1. Képzeld el

Képzeld el, hogy egyensúlyban vagy a körülötted lévő világgal. Amiben anélkül boldog vagy, hogy ahhoz extrém változtatásokat kellene tenned, vagy bármit meg kellene tagadni magadtól. Csak képzeld el, hogy minden jó, és te boldog vagy. Ne engedd el ezt a képet. Hidd, hogy boldog vagy. A pillanatnyi boldogság így a tied.

2. Lassulj le

Csodálatos lenne, ha lassíthatnánk, ha kevesebb nyomással, kevesebb stresszel élhetnénk, és több idő jutna azokra, akiket és amiket szeretünk. Lassítani ér. Tudatosan összpontosíts arra, ami valóban fontos. Lassíts, hogy megélhesd.

3. Adj hálát

Igen, rengeteg okod van a panaszra. Mégis, ezeket tedd félre, és tanuld meg feldolgozni. Pont azért, mert a bánatod, fájdalmad, veszteséged az elemedbe mar. Fókuszálj arra, ami jó az életedben, és adj azokért hálát most. Ebben a pillanatban. És holnap se felejtsd el megtenni. És lépj vissza az első pontra: képzeld el, hogy egyensúlyban vagy a körülötted lévő világgal, amiben nincs okod a panaszra.

4. Menj ki a szabadba

Tavaszodik. Svédországban még hideg van, akadhat hófolt, északon még havazhat is. Magyarországon inkább süt a nap, rügyezni kezdtek a bokrok, a fák, megjelentek a tavaszi virágok. Menj ki a szabadba, és ölelj át egy fát, húzd végig a kezedet a fűszálakon, élvezd a napsütést, ha éppen kedvez az idő. Szedj néhány tavaszi virágot és rakd vázába. Lélegezd be a friss levegőt. Ha nagyvárosban élsz menj el egy parkba, ligetbe vagy ha teheted a város szélére egy erdőbe.

5. Tarts szünetet

Élvezd a kávészünetet. Vegyél egy FIKA-ra alkalmas csészét vagy bögrét, tölts fel a kedvenc meleg italoddal, tálalj magadnak pár kekszet vagy egy süteményt, egy ízletes szendvicset és tarts egy 10-15 perces szünetet. Beszélgess a kollegákkal, a barátaiddal vagy a családtagjaiddal, akik éppen körülvesznek. Nemcsak több energiád lesz egész nap, hanem hatékonyabb is leszel.

6. Szortírozz

Tegyél rendet az életedben. Legyen szó a ruhásszekrényedről, a téged körülvevő emberekről, a könyvgyűjteményedről vagy éppen az ételekről, amiket megeszel. Viseld azt a ruhát, amiben valóban jól érzed magadat, legyél azokkal, akikkel jó hatással vagytok egymásra, ha lehet – kerüld azokat az embereket, akikkel nem szívesen vagy együtt, olvass olyan könyvet, ami tényleg érdekel, egyél olyan ételeket, amik valódi energiát adnak.

7. Fókuszálj a jóra, törekedj a szépre


Hallgass kedves embereket – olyanokat akik lelkesítenek, választékosan gondolkodnak, gyakorlati megoldásokat kínálnak neked. Nézzél bájos, mókás, szeretettel teli filmeket. Inspirálódj neked tetsző fotókból, videókból – nyugodtan kövesd ki azoknak az oldalát a közösségi médiában, akik nem pozitívak, akik elkeserítenek vagy felzaklatnak. Ne dőlj be a túl szép, túl tökéletes megjelenésnek. Nem létezik a tökéletes. Tedd a gondolataidat széppé. Keresd mindenben a jót. Próbálj meg ragaszkodni a benned lévő pozitív érzelmekhez, és ha lehetséges, tarts egy kis szünetet a negatív hírektől, vagy kérj segítséget, ha úgy érzed elárasztanak a negatív érzelmeid. Ne akard emészteni.

8. Ne feledd: Lagom

Ne feledd, a lagom azt jelenti, éppen elég. Semmi ne legyen se túl sok, se túl kevés. A pont elég a megfelelő mennyiség. Legyen szó a virágládák számáról az erkélyeden, a süteményekről, amit húsvétra sütsz, a cipőd mennyiségének, vagy éppen a kávénak, amit egy nap megiszol, a megtett lépések számának… Engedd meg magadnak, hogy az elég legyen a tökéletes.

9. Maradj figyelemmel

Szépen viselkedni egymással, tudatosan kedvesnek maradni is a lagom boldogság egyik része. Ápold a beteget az emberi méltóságára összpontosítva, hallgasd a panaszkodót értő megértéssel. Törekedj arra, hogy a saját világodban te elég szép maradj gondolataidban és cselekedeteidben egyaránt. Akkor is, ha bántanak. Neked nem kell másokat bántani. Amennyire lehet maradj ki a negatívból, a rosszból. A svédek lagomi zsigerből tartózkodnak attól, hogy belefolyanak mások életébe, rájuk nem tartozó dolgaikba. Te se tedd. Maradj külső szemlélő.

10. Keresd a pillanatnyi boldogság örömét

Nincs állandó boldogság. Pillanatnyi van. Éppen ezért  óvakodj a szüntelen boldogságot ígérő  gondolatoktól. Minden olyan embertől, szakértőtől, kiadványtól, weboldaltól, televíziós műsortól, tanfolyamtól, klubtól, aki arra biztat, hogy az állandó boldogságért érj. Helyette keresd és éld meg azt a pillanatot, amikor éppen jókedvű, kiegyensúlyozott, mosolygós, elégedett és boldog vagy. 

Fotó: IKEA

Fika csésze a svéd kávészünethez

3,000.00Ft

Ha szeretnéd a svédek kávézási kultúráját az otthonodba vagy a munkahelyedre csempészni, akkor jó helyen jársz! Egy bögre a Fika kifejezés definíciójával még a legszürkébb napokat is vidámmá teszi, miután a fika szó svéd jelentése a helyére kerül. Jöhet bele egy espresszo, egy mochaccino, egy mocha vagy egy cappucino ízlés szerint. A Fika csésze pont jó…

SKU: LN-121-9
Kategória: ,


Fika bögre a svéd kávészünethez

3,000.00Ft

Ha szeretnéd a svédek kávézási kultúráját az otthonodba vagy a munkahelyedre csempészni, akkor jó helyen jársz! Egy bögre a Fika kifejezés definíciójával még a legszürkébb napokat is vidámmá teszi, miután a fika szó svéd jelentése a helyére kerül. Jöhet bele kávé, tea vagy valami más. A Fika bögre pont jó társad lehet a kedvenc forró…

SKU: LN-121-8
Kategória: ,