A fredag jelentése péntek, míg a mys kényelmeset, kellemes érzést takar. A kettő összerakva pedig arra utal, amikor a svédek péntek esténként lezárják a munkahetet és bekuckózva maguk mögött hagyják a stresszt. Barátok, családtagok gyűlnek össze, hogy a lehető legkényelmesebben töltsék az időt. Megmutatjuk hogyan veheted át te is ezt a Fredagsmys nagyszerűségét.

Ha van valami – a lagomon kívül – amit a svédek megtaníthatnak nekünk az a mys művészete. Ez a kifejezés egy olyan melengető keret, amiből mindenféle szó lehet alkotni: höstmys őszi hangulat, vintermys téli hangulat, myskväll hangulatos este, mysofflor kényelmes papucs vagy nem utolsó sorban a fredagsmys a hét befejezése svéd módra.

Mit csinálsz péntek este?

A „Fredagsmys” kifejezést először 1994-ben olvashatták a svédek egy június 30-án megjelent egy göteborgi újságcikkben, amiben egy családot megkérdeztek arról, mit szeretnek csinálni péntek esténként. „Péntekenként Fredagsmys-t csinálunk” – hangzott a válasz. Az OLW chips gyártó felkapta ezt a kifejezést és elkezdte használni a reklámjaiban, sőt saját dalt is készített a Fredagsmysről, amely Svédországban rendkívül népszerűvé vált (és még mindig az). Mi több 2006-ban a Fredagsmys szó bekerült a Svéd Akadémia szótárába.

Amit a 70-es években megelőzött a kvällsgott vagyis a késő esti csemegézés, amikor belépett a 40 órás munkahét, és a gyerekeknek már nem kellett szombaton iskolába menniük. Néhány órával az esti étkezés után, pénteken vagy szombaton este valamilyen nasit ettek a tévézés alatt, amit a késő éjszakáig kihúztak.

Mára már a fredagsmys tulajdonképpen a kvällsgott továbbfejlesztett változata lett. Ha ennél többet szeretnél tudni a Fredagsmysről kattints IDE (ennek a cikknek az elolvasása utána)

Fredagsmys a hét befejezése

Nem szokatlan, hogy Svédországban az irodai dolgozók dalra fakadnak péntek délután. A „fredagsmys dal” arról szól, hogy hazamegyünk, a kanapén elkényelmesedünk egy takaróval, hogy filmet nézzünk, és finom falatokon csámcsogjunk. 

A fredagsmys lényege, hogy a heti iskola/munkavégzés után a svédek átadják magukat a hétvégének és lazítsanak. Ehhez pedig a legjobb, hogy ha azokkal vannak, akikkel a legjobban, a legfesztelenebbül érzik magukat. Barátokkal, családtagokkal vagy akár munkatársakkal, ha olyan jó a kapcsolatuk. A helyszín lehet külső, például egy mozi, de sokkal inkább valamelyikük otthona.

A megjelenés kötelezően csakis extrakényelmes lehet. Egy meleg jogging vagy puha nadrág és kényelmes bő pulóver. Vagy akár pizsamában. A program szigorúan kötetlen, és csakis azt a célt szolgálhatja, hogy leeressze mindenki a heti feszültséget és feltöltődjön, ellazuljon.

A program pedig minden olyan, ami kikapcsolja az embert és közösen csinálhatnak. Sorozat vagy filmnézés, tévézés – a svédeknél kifejezetten vannak a Fredagsmys-re szünetmentesen vetített tévéjátékok. A társasjátékok, a kártyajátékok, a közös színezés is az együtt töltött idő részét képezhetik. Elengedhetetlen a kuckózáshoz a meleg pokróc, a gyertyafény, a virággal díszített asztal és a lehető legkönnyebben elkészíthető ételek.


Taco, taco és taco

Péntek estére mindenki elfárad, senkinek nincs kedve órákat állni a konyhában. Sokkal inkább olyan falatokra van szükség, ami gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Az sem baj, ha egészségtelen. Ha melegre vágynak a legkézenfekvőbb a pizza vagy egy spagetti, de a légnépszerűbb a taco, amit mindenki a maga ízlése szerint állíthat össze.

Jöhetnek a kisebb vagy nagyobb taco alapok, chips vagy tortilla formájában, és az akár a félkészen, készen kapható taco feltétek. Húsos raguk, zöldségek, sajtok aprítva na meg a különféle mártogatósok és szószok hozzá. A taco azért is nagyszerű, mert a gyerekek is maguk pakolhatja össze a saját ízlésük szerint.

Ha mindenki jól lakott, akkor jöhet még további nasinak popcorn, chips, csokoládé, kekszek vagy akár fagylalt. A fredagsmys ilyen egyszerű. Kényelmes, kellemes péntek svéd módra. Fredagsmys a hétvége befejezése.

Hozzásegít bennünket magyarokat ahhoz, hogyha legközelebb bűntudatot éreznénk egy a kanapén töltött péntek este miatt, megnyugtathatjuk magunkat, hogy csupán egy mélyen gyökerező skandináv kulturális koncepciót ölelünk fel, amely elősegíti a kikapcsolódásunkat és a szeretteinkkel töltött időt. Csak ne felejtsünk el valami egészségesebbet fogyasztani a hét hátralévő részében.

Kivéve a lördagsgodis-t, a szombati édességet….na de ez egy másik történet…maradjuk még egy mondatra:

A fredagsmys a hét befejezése lefekvés előtt teljen a gyertyák fényében, halk zene mellett, bekuckózva a takaró alatt, kényelmesen és kellemesen.

Fotó: Getty Images

Pont jó programok 24 napon át. Csempéssz be a Lagom Adventi Kalendárum segítségével egy- egy apróságot, amivel közelebb kerülhetsz a karácsony hangulatához!

Meríts programötleteket a kalendáriumból, olvasd el az azokhoz kínált cikkeinket, és ha van kedved, akkor játssz velünk a következő módon:

Hasonlóan a Bingó játékainkhoz: Küldj egy fotót arról, neked melyik volt a kedvenced és hogyan valósítottad azt meg! 

Részletek az Adventi Kalendáriumban: