A Västerbotten egy népszerű, kemény és jellegzetes, gazdag ízű sajt. Több mint 100 éves múltra tekint vissza, szeretik a svédek önmagában, lepénybe vagy szendvicsbe sütni, tésztára reszelni, omlettbe rakni. Sonkával zsemlébe sütve pont jó a pénteki lazulásra, amit mi cheddar vagy ementáli sajttal helyettesíthetünk.
Az északabbra fekvő Västerbotten megyében érlelt sajt receptje titkos, ami hozzájárul a sajt különleges és egyedi ízéhez. Az erős, édes, enyhén fűszeres sajt a hagyományos svéd étkezés egyik alapeleme. Számos ételben szerepel, ilyen a Västerbotten zsemle sonkával. Ez az egyszerű és gyors étel pont jó fogás péntek estére, ha tartanánk a fredagsmys-t vagy adventi estékre, karácsony reggelre.
Västerbotten zsemle sonkával
6-8 svédasztalos adag
Hozzávalók:
250 g hűtött leveles tészta
2 dl reszelt Västerbotten vahy annak híján cheddar vagy ementáli sajt
1 dl apróra vágott petrezselyem
1 dl pirított mogyoró apróra vágva
1 felvert tojás
Mustárkrém
50 g krémsajt
2 teáskanál szemcsés mustár pl dijoni vagy bajor
Feltét
6 szelet levegőn szárított sonka
szeletelt lilahagyma
Tedd ezt:
A sütőt melegítsük fel 225 fokra. A leveles tésztát nyújtsuk ki téglalapra. A tetejére egyenletesen oszlassuk el a sajtot, a petrezselymet és a diót. A leveles tésztát a rövidebbik oldaláról tekerjük fel. Kenjük körbe tojással, és vágjuk mintegy 1 cm-es vastag szeletekre.
Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe. Süssük a tekercseket készre mintegy 8-10 perc alatt. Rácson hagyjuk kihűlni.
Mustárkrém: Keverjük össze a krémsajtot és a mustárt. Tegyük a tekercsekre feltétként a sonkát, hagymát és egy kanál mustárkrémet.