A Västerbotten egy népszerű, kemény és jellegzetes, gazdag ízű sajt. Több mint 100 éves múltra tekint vissza, szeretik a svédek önmagában, lepénybe vagy szendvicsbe sütni, tésztára reszelni, omlettbe rakni. Sonkával zsemlébe sütve pont jó a pénteki lazulásra, amit mi cheddar vagy ementáli sajttal helyettesíthetünk.

Az északabbra fekvő Västerbotten megyében érlelt sajt receptje titkos, ami hozzájárul a sajt különleges és egyedi ízéhez. Az erős, édes, enyhén fűszeres sajt a hagyományos svéd étkezés egyik alapeleme. Számos ételben szerepel, ilyen a Västerbotten zsemle sonkával. Ez az egyszerű és gyors étel pont jó fogás péntek estére, ha tartanánk a fredagsmys-t vagy adventi estékre, karácsony reggelre.

Västerbotten zsemle sonkával

6-8 svédasztalos adag

Hozzávalók:

250 g hűtött leveles tészta 
2 dl reszelt Västerbotten vahy annak híján cheddar vagy ementáli sajt 
1 dl apróra vágott petrezselyem 
1 dl pirított mogyoró apróra vágva 
1 felvert tojás 

Mustárkrém
50 g krémsajt
2 teáskanál szemcsés mustár pl dijoni vagy bajor

Feltét
6 szelet levegőn szárított sonka 
szeletelt lilahagyma 

Tedd ezt:

A sütőt melegítsük fel 225 fokra. A leveles tésztát nyújtsuk ki téglalapra. A tetejére egyenletesen oszlassuk el a sajtot, a petrezselymet és a diót. A leveles tésztát a rövidebbik oldaláról tekerjük fel. Kenjük körbe tojással, és vágjuk mintegy 1 cm-es vastag szeletekre.

Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe. Süssük a tekercseket készre mintegy 8-10 perc alatt. Rácson hagyjuk kihűlni. 

Mustárkrém: Keverjük össze a krémsajtot és a mustárt. Tegyük a tekercsekre feltétként a sonkát, hagymát és egy kanál mustárkrémet.

A valódi Västerbotten sajt Fotó: Vasterbottensost.com