A péntek esték már önmagukban is arra hívnak, hogy eresszünk le és szórakozzunk. Bátran húzzunk kényelmes ruhát, tankoljunk fel finomabbnál finomabb falatokkal és üssünk fel egy társasjátékot, válasszunk egy filmet, vagy csak beszélgessünk társaságban. A péntek esti taco partiban a svédek nagyon jók.

A svédeknek mondhatni külön kifejezésük van a péntek estére, azt mondják fredagsmys – kellemes péntek, vagy : kvällsmys – kellemes este, vagy utalva a vacsora menüre: taco fredag – taco péntek. Ez a hétköznapok fénypontja, amikor lerakják a lantot az iskolában, munkahelyen és végre lazulnak. Leginkább otthon, családi vagy baráti körben. Illetve éttermekben is vannak kellemes péntek esték. Minderről ITT és ITT írtunk bővebben.

Svédországban a fizetett szabadságok letelte, és a már augusztus közepén kezdődő iskolai időszak mellett, ezek a péntek esték ilyenkor, a nyár végén újra jelentőséggel bírnak. A Taco buli tematikája ilyenkor, még az augusztusi rákszezon után a tengergyümölcseinek kedvez. Vagyis a kukorica tacoba az autentikus csípős, paradicsomos szósz helyett kerülhet valamilyen halas, rákos, kagylós íz is. Erre hoztunk egy receptet, az egyik kedvenc svéd gasztronómiai oldalunkról az Allt Om Mat-ról.

Taco buli garnélával és kukoricával

Hozzávalók

400 g hámozott norvég garnélarák
200 g nacho chips
3 dl tejföl
Fél uborka
Fél lilahagyma
1 kukoricacsutka
1 csomag taco fűszerkeverék

Elkészítés

1. Csepegtessük le a tejfölt.

2. Hámozzuk meg és szeleteljük fel az uborkát.

3. Morzsoljuk, vagy vágjuk le frissen a kukoricaszemeket a csőről. Majd nagy lángon pirítsuk át száraz teflon serpenyőben. Hagyjuk kihűlni.

4. Keverjük össze a tejfölt a taco fűszerkeverékkel és a sült kukorica felével.

5. A lilahagymát nagyon vékonyra szeleteljük.

6. Halmozzuk a nacho chipsre az uborkát, a garnélarákot, a lilahagymát és a legvégén a tetejére egy adag taco-tejfölt.

Garnélarákos taco nem csak péntek este ízletes

A világon több mint 2000 különböző garnélafaj található, vannak nagyobbak és egészen kicsik. Az északi-tengeri, illetve sarkvidéki garnélarák, az egyik legnagyobb fajta. Akár 16 centiméter hosszú is lehet. Gazdag fehérjében, A-, D-, B12-vitaminban, kalciumban és szelénben. A norvég garnélarák a norvég fjordok és a tengerpart jeges hideg vizében, valamint az Északi-tengerben és a Barents-tengerben él.