A könnyen és gyorsan elkészíthető szendvicskrém vagy saláta feltétnek kínálható tejszínes lazackrém eltér a hazai ízektől. Talán pont ezért frissíti fel a húsvétot. Néhány hozzávalóból valódi svédes fogást kínálhatunk.
A tejszínes lazackrém nem húsvéti étel, a svéd büféasztalon az év bármely szakaszában elérhető. Tálalják reggelire, a Fika szünetben ropogós lapkenyéren az úgynevezett „Knäckebröd”-re kenve, vagy vacsorára salátára halmozva. Kínálhatjuk kis üvegekben, tálakban, vagy kenyérre, főtt tojásra téve. Húsvétkor is.
Tehetünk bele kapribogyót, de el is hagyhatjuk, vagy kínálhatjuk mellé is. Akárcsak az olívabogyót. A tejszínes lazackrém elbírja a kaprot, de a petrezselymet is. Citrom helyett használhatunk lime-ot. Van, aki chilivel fűszerezi. Ez a krém mártogatónak is használható tortillához például a péntek esti kvällsmys alkalmával.
Tejszínes lazackrém elkészítése
300 gramm meleg füstölt lazac
1,5 dl creme fraiche
2 ek majonéz
2-3 ek kapribogyó
fél citrom leve
fél csokor kapor
só és fekete bors
Tetejére: Ízlés szerint: pirított hagyma vagy retek vagy koktélparadicsom vagy retekcsíra
A lazacot kisebb darabokra tépkedjük vagy vágjuk, és egy tálba tesszük.
Hozzáadjuk a többi hozzávalót és finoman összedolgozzuk.
Ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal és egy kevés kifacsart citrommal. Kaporral.
Halmozzuk főtt tojásra, friss kenyérre vagy ropogós lapkenyérre, esetleg vajas pirítósra friss mikrozölddel, szeletelt retekkel vagy pirított hagymával. Halmozhatunk paradicsomot is rá vagy még plusz lazacszeleteket.
Címlapfotó: Svetlana Kolpakova Canva