A svédek egyik kedvence a málnás, vaníliakrémes, tejszínhabos hercegnőtorta ami bármikor, bármilyen alkalomra elkészíthető. Általában zöld marcipánnal vonják be, de az IKEA-ból mi is rózsaszínen ismerhetjük. Húsvétra készíthetjük sárga vagy rózsaszín bevonattal. Hófehér asztalterítőre téve, egy csokor sárga nárcisz társaságában tálalva igazán lagom tálalási megoldás.

A Hercegnőtorta egyszerre könnyű és mégis laktató torta. Tényleg bármikor Jolly Joker, az év bármelyik ünnepére megállja a helyét. Ősszel Halloweeni változatot hoztuk.

Piskótatorta elkészítése

22-23 cm-es tortaformához:
6 szoba hőmérsékletű tojás
120 g cukor
½ mk bourbon vaníliaőrlemény
130 g liszt


A tojásokat szobahőmérsékleten hagyd 2-3 órát pihenni, majd válaszd szét a tojásokat. A fehérjét magas fokozaton, habverővel kezdd el felhabosítani, majd ha már el kezd fehéredni a hab, szórd hozzá a kristálycukrot és a vaníliás cukrot. Habcsókszerű, nem túl törős, de szilárd habot verj belőle.

A tojások sárgáját habosítsd fel, majd óvatos mozdulatokkal keverd a fehérjehabba. Ezután a lisztet két részletben keverd alaposan a fehérjehabba vigyázva, hogy ne törd össze a fehérjehabot, de ne is maradjanak benne fehérje- vagy lisztcsomók.

Az alján sütőpapírral bélelt tortaformába simítsd a tésztát, kend el szépen a forma oldalán is, középen egy enyhe mélyedést hagyva, hogy ne süljön púposra a piskóta.

160 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe tolva, 40 perc alatt hagyd készre sülni. Az első félórában semmiképpen se nyisd ki a sütő ajtaját!

Miután megsült, zárd el a sütőt és nyisd ki a sütő ajtaját, és hagyd így a sütőben még 8-10 percig pihenni a piskótát. A pihenés után fordítsd meg a tepsit, a tésztával lefelé nézve, és egy rácson hagyd így lefordítva langyosra hűlni.

Végül vágd körbe a forma mentén egy éles késsel, csatold le a piskótáról a formát, húzd le róla a sütőpapírt, és így hagyd kihűlni, mielőtt három részre vágnád, és megtöltenéd a krémekkel.

Vaníliakrém

1 dl tejszín

1 dl tej

2 evőkanál kukoricaliszt

1 evőkanál porcukor

2 nagy tojássárgája

2 tk vaníliás cukor

Vaníliás tejszínhab

4 dl tejszínhab

2 tk vaníliás cukor

Töltelék

250 g friss málna

3 evőkanál szitált porcukor
vagy 125 gramm málnalekvár

Díszítés

150 gramm rózsaszín marcipán

porcukor

tojás alakú cukorka – például marcipán- és/vagy csokitojás

biotermesztésű ehető virágok

A rózsaszín marcipánt nyújtsd ki, ha szükséges kissé porcukrozd meg a felületet, amin vékonyra nyújtanád. Tedd félre.

A húsvéti rózsaszín hercegnőtorta összerakása

Tedd össze a rózsaszín húsvéti hercegnőtortát: az alsó tortalapot kend le a málnapürével, amire kend rá a vaníliakrém felét, majd helyezd rá a következő tortalapot. Erre kend rá a maradék vaníliakrémet, amire fektesd rá a harmadik tortalapot. Erre jön az ízesített tejszínhab másik fele mégpedig úgy, hogy kend a tejszínnel körbe az egész tortaoldalát, a tetejére pedig kissé púpos dombot formázva az összes többi tejszínt.

A tortát fedd be a marcipánnal úgy, hogy púpos maradjon a teteje, szépen igazítsuk el a kezünkkel vagy egy kenőkéssel a tortán. Közvetlenül tálalás előtt díszítsük a húsvéti rózsaszín hercegnőtorta tetejét tojás alakú cukorkával, és esetleg virágokkal.



Fotó: Eva Hildén Smith