A szendvicstorta sokkal több, mint egy étel Svédországban, ott van a születésnapi ünnepségeken, a diákbulikon, az esküvőkön, a céges rendezvényeken, még a temetéseken is. Azért torta, mert a szendvicsek rétegesen épülnek egymásra és díszítik a tetejét, de a hagyományos tortalap, és az édes töltelék helyett kenyérből, sós feltétekből és gyakran, sajtos-majonézes keverékből áll.
A svéd szendvicstorta, a smörgåstårta egy sokoldalú klasszikus, a hagyományos környezetbe éppúgy beleillik, mint a modernbe – nem lett retro étel a svédek sajátja. Számtalan módon töltik, a legkedveltebbek a sonkás szendvicstorta, a lazacos, a húsgombócos, a garnélrákos, illetve a májpástétomos szendvicstorta. Könnyen kalkulálható étel, úgy tartják személyenként körülbelül 200-250 gramm szendvicstortával érdemes számolni. Ez egy bőséges adagot jelent, ami persze a napszaktól és a kínált egyéb ételektől függően változhat.
Leggyakrabban és a legegyszerűbben négyszögletű, héjától megszabadított kenyérszeletek adják az alapját, amit különféle krémmekkel és feltételekkel töltenek, vonnak körbe és díszítik színes zöldségekkel és további húsos vagy vegán feltétekkel. Készíthető húsmentes, búzamentes, tejmentes módon is, ahogy nekünk tetszik.
A szendvicstortához jól passzolnak a könnyebb italok, mint a világos sör, egy könnyű és friss fehérbor vagy rosé. Érdemes olyan italt, üdítőt választani hozzá, amely kiegészíti a szendvicstorta ízeit anélkül, hogy túlnyomná azokat.
A smörgåstårta eredete
A szendvicstorta eredete a 20. század elejére nyúlik vissza, az 1930-as években a szendvicsek egyre több helyet foglaltak el az ebédlőasztalon, és a szakácskönyvek megteltek különféle szendvicsfajták receptjeivel, akkoriban főleg előételként fogyasztották.
Első ismert említése nyomtatásban 1934-ből való, és az 1940-es években kezdett a mai szendvicstortára hasonlítani: akkor a fehér- és a barnakenyérből készült szeleteket felváltva rétegezték, közé különféle vajréteget és feltétet tettek. Gunnar Sjödahlt gyakran emlegetik a modern szendvicstorta népszerűsítéséért, ezért a születése napját tűzték ki a Smörgåstårtans dag, azaz a Szendvicstorta napjának.
Gunnar Sjödahlt receptje 3 réteg fehér kenyeret ír elő sajtkrémmel és ráktöltelékkel. A tortát frissen szeletelt paradicsommal, uborkával, citrommal és kaporral, hámozott garnélarákkal, felszeletelt tojással, sajttal és vékony lazacszeletekkel díszítette.
A szendvicstorta bármilyen lehet
A Smörgåstårta látszatra bonyolult, valójában egyszerű étel. Bármivel tölthetjük, bármilyen kenyérből készíthetjük, nem csak négyszögletű szendvicskenyerekből, bár annak könnyebb levágni a széleit. Eredetileg héj nélküli kenyérből készítették. Használhatunk fehér, teljeskiörlésű vagy rozskenyeret, vagy akár ezeket felváltva. Ha a svédek kör alakú tortát szeretnének, akkor kör alakú, úgyvenezett tortakenyeret használnak, ez a kenyér a pita-ra hasonlít leginkább.
Lazacos és garnélarákos smörgåstårta

- 9 szeletelt kenyér
- 3 ek szobahőmérsékletű vaj
1. töltelék - 4 szelet hidegen füstölt lazac, kb. 1/2 cm-es kockákra vágva
- 1 dl crème fraîche
- 1 dl majonéz
- 1 ek tormakrém
2. töltelék - 200 gramm fagyasztott garnélarák, felolvasztva, meghámozva és apróra vágva
- 2 kemény tojás, durvára vágva
- 1 dl crème fraîche
- 1 dl majonéz
- 3 ek finomra vágott metélőhagyma
- 1 csepp Tabasco
3. töltelék - 2 dl majonéz
- 3 ek creme fraiche
- 1 ek vörös kaviár
Díszítés - 1/2 uborka
- 300 g fagyasztott garnélarák, felolvasztva és meghámozva
- 1 csokor zsázsa vagy 1/2 csomag petrezselyem
- 3 retek, szeletelve
- szeletelt citrom
- 3-4 kapor szál
A kenyérszeleteket kenjük meg vajjal. Majd állítsuk össze a háromféle tölteléket: csak keverjük össze a hozzávalókat külön-külön. Vegyünk egy nagyobb vágódeszkát, erre fektessünk le egymás mellé szorosan három szelet kenyeret, ez adja majd ki az első szintjét a hosszúkás tortánknak. Ezekre kenjük rá az első, tonhalas tölteléket. Helyezzük rájuk a következő sorba a szeletelt kenyerekett, és kenjük rá a második, garnélarákos tölteléket. Helyezzük rájuk az utolsó szelet kenyereket, erre pedig kenjük rá a kaviáros töltelélet. Csomagoljuk be a tortát alufóliába vagy folpackba, és tegyük a hűtőbe 2-3 órára vagy egy éjszakára.
Másnap vágjuk az uborkát hosszú csíkokra, majd félbe és borítsuk a szeletekkel körbe a tortát. A torta tetejére garnélarákot, zsázsát vagy petrezselymet, retket, citromszeleteket és kaprot teszünk.
Fontos! A szendvicstortát nem szabad 2 óránál tovább szobahőmérsékleten hagyni. A legbiztonságosabb, ha ezt a halas-kaviáros verziót tálalásig 48 órán belül eleve elfogyasztjuk.
Ha nem szeretjük a halféléket, készítsünk helyette például körözöttet, sajtkrémet, tojáskrémet, sonkakrémet, másjpástétom krémet vagy, állati fehérje mentes variációban például humuszt, avokádókrémet, vöröslencsekrémet, paprikakrémet, és tetszés szerint töltsük a szendvicstortánkat.
Fotó: Folkofolk