Ha Svédországról nyári fotót látunk, akkor egészen biztos, azon kiugróan zöld a természet, vannak rajta tarka virágok, kék tavak és folyók mellett valamilyen hívogató kávé és valamilyen édesség, sütemény is. Többnyire szamócás.

A svédek imádják a szamócát. A nyári fika kávészünetek, a szabadtéri bulik kedvenc tortája a Szent Iván-éjtől kezdve egészen szeptember végéig bezáródva valamilyen szamócás torta, leggyakrabban a Marängtårta med jordgubbar magyarul Szamócás habcsóktorta, aminek alapját a svéd szamóca, a jordgubbar adja.

Arról, hogy a svédek kedvenc gyümölcsét a tengeri levegő is ízesítheti, és arról, hogy miként teremhet meg akár az őszbe nyúlóan is a szamóca, vagy közismertebb nevén az eper ITT írtunk korábban. Érdemes elolvasni, mert megmagyarázza, hogyan töltheti ki a svédek egész nyarát a szamócafogyasztás. De kanyarodjunk vissza a tortához.

Szamóca és tejszín minden mennyiségben

A szamóca, ha édes, akkor önmagában mennyei. Nem kívánkozik semmi mellé. Ha kissé fanyar, vagy meg szeretnénk spékelni, akkor jöhet hozzá a tejszínhab. A svédek nem is bonyolítják. A szamócához náluk automatikusan jár a cukor, vagy az édes tejszínhab, így többnyire rögtön együtt tálalják.

Ha pedig ünnepelnek, akkor egészen biztosan sütnek egy tortát. Nyáron többnyire szamócásat. Megannyi receptjük van tejszínhabbal avagy habcsókkal és akár csokoládéval is.

A tejszínhabos tortát gyakran a legegyszerűbben készítik el. Sütnek egy vaníliás piskótát, vagy piskótaszerű tortát, amit két-három lapra vágnak (vagy eleve laponként sütik meg) a lapokat megtöltik egy-egy sor szamócával és extra keményre vert édes tejszínhabbal, így váltakoznak a lapok, míg a torta tetejére végül tejszínhab és eper kerül. A Jordgubbstårta-t vagyis az Epertortát Svédország egyes részein Gräddtårtannak, Krémtortának is nevezik a rengeteg krém, hab miatt.

A mandulás habcsókos változat kicsit olyan, mint a francia macaron vagy meringue sütemények, avagy mint egy orosz Pavlova torta.

Szamócás habcsóktorta – Epres Meringue torta

Marängtårta med jordgubbar – Tükörfordításban Habcsóktorta szamócával. A receptet Linnea Dunne Lagom című könyvéből kölcsönöztük.

A piskótatésztához:
3 tojássárgája
150 gramm porcukor
1 evőkanál vaníliás cukor
75 ml (5 evőkanál) tej
50 gramm olvasztott, majd lehűtött vaj
150 gramm finomliszt
2 teáskanál sütőpor
napraforgóolaj a forma kikenéséhez

A habcsókhoz:
4 tojásfehérje
150 gramm porcukor
65 gramm hámozott, aprított mandulabél

A töltelékhez és a díszítéshez:
400 milliliter tejszín
400 gramm eper megtisztítva és felszeletelve


Melegítsük elő a sütőt 180 ° C-ra (gázsütő 4-es fokozat). Vegyünk elő két kerek, 20 centiméteres tortaformát, béleljük ki sütőpapírral, és enyhén olajozzuk meg.
A piskótalaphoz egy nagyobb tálban keverjük ki a tojássárgáját a porcukrot és a vaníliás cukrot (vagy vanília kivonatot), még pelyhes és fehéres színű lesz. Habarjuk össze a tejjel és a vajjal. Szitáljuk bele a lisztet és a sütőport, majd óvatosan keverjük össze masszává. Terítsük szét a tésztát az előkészített tortaformákban. A habcsókhoz egy nagy, tiszta, zsírmentes tálban verjük fel keményre a tojásfehérjét; keverjük bele a cukrot, míg sűrű és csillogó nem lesz hosszú – ez az igazi roppanós habcsók alapja. Terítsük szét a habot a tésztán, és hintsük rá az összes aprított mandulabelet.

Süssek 20 percig, míg aranyszínű nem lesz. Hagyjuk kihűlni a süteményt, majd vegyük ki a formákból, és fejtsük le róla a sütőpapírt. Habverővel verjük fel keményre a tejszínt. Helyezzük egy tányérra az egyik tortalapot, és kenjük rá a tejszínhabot, majd az eprek felét. Helyezzük a tetejére a másik tortalapot, majd kenjük a tetejére a maradék krémet, és rakjuk rá a többi epret.

Szerk. megj. – a recept édes habtejszínt feltételez, ha nem édessel dolgozunk, akkor ízlés szerint cukrozzuk meg, mielőtt habbá verjük.

Fotó: Elina och Mickes Mat