Adventkor a gyömbéres keksz, a forralt bor és kéksajt a legklasszikusabb kombináció. Sok karácsonyi asztalon és különféle adventi összejövetelen együtt szolgálják fel. De még a hagyományokat követő svédek is szeretnek újítani.

A svéd forralt bor, a glögg egy édesebb, fűszeresebb és alkoholosabb forró ital, mint a mi forralt borunk. Mézzel, cukorral ízesítik, gazdagon fűszerezik és a bor mellé konyakot, rumot vagy vodkát is főznek bele. Ehhez a karakteres italhoz jól illik a svédek mézeskalácsa, a gyömbéres lapos keksz és a kéksajt. Gyakran a kekszre halmozzák a sajtot, úgy kínálják a glögg mellé. Amiben lehet alma, narancs, áfonya, vagy újabban eper, málna vagy aszalt szilva. És a hántolt, édes mandula helyett kesudió vagy dió a bögre alján, amire öntik a forralt bort.

Vörös, fehér vagy inkább rosé?

A svédeknek fontosak a hagyományaik, ugyanakkor igencsak érdeklődnek az újdonságok felé. Vagyis, az advent ideje alatt akár minden hétvégén főznek forralt bort (vagy házon kívül isznak), de nem mindig a vörösborból készült glöggöt választják, gyömbérkeksz és kéksajt társaságában, hanem megtörik ezt a szentháromságot valamilyen újdonsággal.

Egyre több helyen találkozhatnak fehér bort javasló recepttel, amit bátran ki is próbálnak, sőt újabban már roséval is kísérleteznek. Az egyik recept leírásban pont a kevésbé intenzív, színes megjelenése miatt ajánlják a vörösbor helyett. A roséból készült glögg is elég intenzív izű, viszont kevésbé tűnik testesnek nem csak kinézetre, ízre sem.

Egy glögg lehet édes vagy kevésbé édes, inkább kesernyés forralt bor is, függően attól, hogy milyen borból készült, mivel fűszerezték, mennyire édesítették és milyen kiegészítő ital került mellé. Amikor a glögg mellé snacket választanak, akkor figyelnek arra is, hogy ne válasszanak túl édes sajtot, az édes forralt bort mellé, vagy éppen fordítva, a túl sós sajt mellett egy nagyon édes glögg keserű is lehet. Ezért a forralt bor kiválasztása nehéz feladat. Sokan azonban pont ezért elégszenek meg inkább a klasszikus vörös borból készült glögg mellé a kéksajttal és a gyömbéres keksszel, mert az úgy lagom.

Kéksajt és gyömbéres keksz helyett, valami új, valami más

Ha viszont bátrak, akkor a glögg mellé a klasszikus kéksajt és gyömbéres keksz (mézeskalács) helyett kínálnak más sajtokat vagy sajtos snacket. De mindenképpen igyekeznek ügyelni arra, hogy a sajt és a bor egyensúlyban maradjanak egymással. Mert nem akarják, hogy a sajt, a gyümölcs vagy éppen a lekvár elvegye a bor ízét, vagy fordítva, a bor vonja el a figyelmet a sajt, a gyümölcs vagy a lekvár ízétől.

Ilyen újítás például a sajtgolyó és a füge, a sós keksz savanykás áfonyalekvárral kenve, vagy a parmezán sajt körtés-vaníliás chutney-val kínálva. A kézműves sajtos krékerek mellé jól illik a mangós, a narancsos-gyömbéres, a vörösáfonyás vagy fügés chutney is.

Ami biztos, a glögg mellé tálalt harapnivalók mindig tartalmaznak valamiképpen sajtot. Legtöbbször lágyabban, hogy ne nyomja el a glögg ízét, inkább csak kiemelje azt. Kóstolják a glögghöz a rokfort, a brie és a cheddar sajtokat is. Kínálnak hozzá, kézzel készült sós-sajtos kekszeket, vagy kétszersülteket valamilyen fanyar lekvárral, mint az áfonya, a feketeribizli vagy a piros ribizli lekvár.

A glögg mellé finom a fűszeres kecskesajt is valamilyen pirított, mézes vagy fűszeres dióval, például fahéjjal, szerecsendióval és gyömbérrel ízesítve.

Glögg mellé sajtos snackek

Borszirupos sajt fügével

Az újdonsült megoldások között gyakran szerepel a gyümölcs és a sajt párosítása a glögghöz. Ebben a receptben a bor kétszer is hangsúlyt kap, egyszer szirupként a fügén és a cheddar sajton, egyszer meg a glöggben, ami mellé kínálhatjuk.

200 gramm cheddar sajt
2 dl Blossa Vinglögg – ez az édes, fűszeres bor hazánkban is kapható
2 fahéjrúd
4 ek porcukor
4 db szárított füge
friss rozmaring

Öntsük egy serpenyőbe a svéd édes bort, adjuk hozzá a cukrot az egész fahéjakat, majd az egészet forraljuk össze. Addig főzzük míg szirupusan összeáll. Ezután vegyük ki belőle a fahéjrudakat, és hagyjuk kihűlni. Ha a szirup hűlés alatt túl sűrűvé válik, akkor keverjünk hozzá fél teáskanál vizet.

Tálalás előtt vegyük ki a sajtot, hogy szobahőmérsékletű legyen, és vágjuk kockákra. A fügét szeleteljük fel vékonyan. Adjuk hozzá a sajtkockákat és a fügét, és locsoljuk meg a forralt sziruppal, szórjunk rá friss rozmaringot. Kínáljuk a glögg mellé.

Sajtgolyó metélőhagymával

150 g krémsajt, pl. Philadelphia sajt

150 reszelt cheddar

1/2 teáskanál Worcestershire szósz

1 dl finomra vágott metélőhagyma

frissen őrölt fekete bors

1-2 marék sajtos pufi vagy más sajtos snack

Keverjük jól össze a krémsajtot, a cheddart, a Worcestershire szószt, a metélőhagyma felét és a borsot. Tegyük hűtőbe legalább 30 percre.

Formázzunk golyókat. A sajtos pufikat aprítógépben vagy műanyag zacskóba téve törjük össze egy sodrófával. Egy mélyebb tálban keverjük össze az összetört sajtos pufit a maradék, felaprított metélőhagymával. Forgassuk meg benne a golyókat. Tálalásig hűtőben tároljuk.

Forrás: ITT és ITT és ITT és ITT

fotó: Janerik