Svédországban a kávészünet egy többdimenziós jelenség. A mindennapi élet részeként, naponta többször ülnek le valami édeset enni és meleget inni. Télen is, hogy valami igazán különleges varázslatra lelhessenek együtt a mindennapokban. A finom sütemények és az ínycsiklandó forró italok segítik átvészelni a legsötétebb napokat.

A svéd „fika” szó jelentése: valami édeset enni és valami meleget inni miközben beszélgetünk. Ez lehet kávé vagy tea egy kis keksszel, szendviccsel vagy egy tortaszelettel. Manapság már senki sem nézi rossz szemmel, ha egy csésze zöld teát, gyümölcsturmixot, forró csokoládét vagy akár kombuchát rendelünk a kardamomos péksütemény mellé. De kétségtelenül még mindig a legtipikusabb fika párosítás egy fahéjas tekercs egy csésze kávéval.

A fikában nincsenek szabályok. A fika legjobb időpontja, mindig az egyén személyes preferenciáján múlik. Vannak, akik reggel szeretnek fikát tartani az irodai, munkahelyi kantinban, hogy kávéval, süteménnyel és beszélgetéssel kezdjék a napot a kollégákkal. Mások a délutáni fikát kedvelik inkább egy kávézóban a munka után kollégákkal vagy barátokkal, és vannak olyanok is, akik az esti naplevezető fika-t otthon szeretik eltölteni. A fika sohasem csak egy kávézást jelent, hanem annál jóval többet, az időt, ami alatt feltöltődünk. Lehetőleg kint a szabadban. A svédek szeretik a természetben tölteni az idejüket. Télen is.

A fika közösségi élményről télen sem mondanak le, inkább úgy igazítják a közös kávézást, hogy az pont jól passzoljon a sötétebb, hűvösebb téli hónapokba is. A svédek úgy tartják, a szabadban minden ízletesebb, és ez természetesen a kávéra is vonatkozik. Ülhetünk rénszarvasbőrön a jégen, meghúzódhatunk egy hegytetőn a szélvédő sátor mögött, megszakíthatjuk a síturánkat egy termoszból kiöntött kávéra, vagy csak járhatunk egyet a legközelebbi erdőben, parkban ahol fikázunk. De eltölthetjü a kávészünetünket egy kávézó fűtött teraszán is. A lényeg, hogy kint lehessünk!

Mi teszi különlegessé a téli fikát?

A téli fika, a pillanat megbecsülését jelenti. A hideg idő és a hosszú sötét napok arra készeti a svédeket, hogy lelassuljanak. Lehetne, hogy háborogjnak ezen, de jóval egyszerűbb, ha inkább megtanulják már egészen kicsi korban, hogy élvezzék az egyszerű örömöket, mint egy jó beszélgetést egy csésze kávé vagy más forró ital mellett. A meleg italok, mint a glögg (a svéd forralt bor), vagy egy csésze kávé, tökéletesen passzolnak a téli hangulathoz. Mi másból, mint egy igazán jó minőségű, nemesacél termoszból kínálva, ha a szabad ég alatt vannak.

Télen fontos az ételek és az italok melegen tartása, könnyebb a hidegben úgy mozogni, ha belül nem fázunk. Ebédre konyha nélkül is lehet forró ételt kínálni a szabadban, húsgombócot, spagettit vagy korvot (svéd hotdog) – a megoldást mattermosnak hívják. A mattermos a mat (étel) és a termosz szó kettőséből született. A svédek előrelátóan gondolkodnak, ha úgy döntenek az ebédet, vagy a fika-t a szabadban töltik. Viszik magukkal a melegen tartott ételt, vagy tüzet raknak, vizet forralnak, szabadtűzön sütik át a fahéjas tekercset, grillezik meg a hotdoghoz a kolbászt. Ezeket, az ételt melegen tartó termoszokat használják a svédek arra is, hogy bébiételt vagy az otthoni ebédet vigyék el magukkal, például a munkahelyükre.

Melegen, rétegesen öltöznek fel, előnyben részesítik a tiszta pamut alsóneműk mellett a gyapjút. Alsó ruhát is hordanak, a gyapjú pulóver alá vékonyabb pamut pulóvert, a nadrág alá jégeralsót, gyapjú harisnyát. A legkülső rétegként vízálló holmit vesznek magukra, hogy ne ázzanak át. Visznek magukkal thermo takarót, plusz kabátot vagy szélfogó sátrat. A hangsúly az együtt töltött időn, a társaságon van, hiszen a fika, a meleg italokon és az édes süteményeken túl a beszélgetésről, a gondolatok cseréjéről, a kapcsolódásról, a kikapcsolódásról szól.

A téli fika süteményei

Természetesen a cukrászdák, pékségek és kávézók is felkészülnek a téli fikázásra. Fűtött teraszon, meleg takarókkal várják a vendégeket. A téli fika hagyományos süteményei közé tartozik a kanelbulle (fahéjas csiga), a pepparkakor (karácsonyi gyömbéres sütemény) és a lussekatter (száraz sütik sáfrányos ízzel, a lucianapi ünnephez kapcsolódóan). Illetve a semla, amit hagyományosan vízkereszt után, és húsvét előtti böjtidőben sütöttek. A svédek az év ezen időszakában szívesen sütik és fogyasztják ezeket az édességeket, amelyek pont jó kiegészítői a forró italoknak.

A fika gyakran a családi élet része is otthon. A hétvégi házimunkát, a különféle programokat is megszakítják egy-egy kávészünettel a svédek. Kandalló melege vagy a gyertya fénye mellett, egy vastag takaró és a kinti hóesés (sötétség) látványa teszi igazán varázslatossá. De program lehet az is, hogy együtt sütnek egy süteményt a fikához. Amit együtt fogyasztanak el otthon a melegben, vagy kivisznek a szabadba a Friluftsliv szellemében.

Téli fika a szabadban Fotó: Tina Stafren/imagebank.sweden.se

Fotó: Moz Sweden