A húsvéti büféasztal kötelező, egy svédpártinak! Terítsük meg az asztalt sárga vagy élénkzöld szalvétával, rakjunk nárciszokat vagy tulipánokat egy nagy vázába az asztal közepére. Tálaljunk fel több féle ételt, hogy mindenki kiválaszthassa a kedvencét. Semmiből nem kell nagy mennyiséget készíteni! Italnak jöhet egy nagy kancsó víz, narancslé és egy finom bor vagy sör.

Büféasztal húsvétkor

A svédek húsvéti asztalán hasonló ételek sorakoznak, mint amit karácsonykor is tálaltak. Klasszikus ünnepi ételek az ecetes vagy füstölt lazac és hering, a sült bárány, a különfélén töltött tojások és a főtt krumpli. Valamilyen szósszal. Tradicionális étel még a sós szendvicstorta a Smörgåstårta, és a Janssons frestelse – magyarul Jansson kísértése, ami egy rakott burgonyás étel hagyma és sprotni (nem szardella) társaságában. Amihez jellegzetes italokat fogyasztanak. Például a karácsonyi Julmus-t és a Julöl mintájára Påskmus-t és Påskölt. Az előző a mustot vagy forralt bort, az utóbbi a sört jelenti.

Édességek: cukorka, csokoládé, torta és az elmaradhatatlan semla

A svédek szeretik az édességeket. Ünnep idején különösen. Húsvétkor a klasszikus édességekhez tartozik a Semla, a különféle torták, különösen a rózsaszín vagy sárga Hercegnőtorta, amit süteményként is megsütnek, továbbá a répatorta, na meg a színes cukormázas muffinok. A húsvéti büféasztal része még a húsvéti cukorkák, pillék, bonbonok és csokoládék, amiket a gyerekek ajándékba kapnak, vagy a boszorkányjáráskor összegyűjtenek.

Címlapfotó: Tasteline